ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΚΔΟΤΩΝ - Επιστολή προς ΣΕΚΒ για το Φεστιβάλ Βιβλίου 2021

Λάβαμε τον Κανονισμό Λειτουργίας και την Αίτηση Συμμετοχής για το 49 ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Τρέφαμε την ελπίδα ότι μετά τη σκληρή περίοδο της καραντίνας, των κλειστών καταστημάτων και της απομόνωσης, δεν θα επαναλάβετε το περσινό λάθος, υιοθετώντας πολιτική διακρίσεων με τον διαχωρισμό των εκδοτών σε "ημέτερους" και μη. Δυστυχώς διαψευσθήκαμε για μία ακόμα φορά.

Η συνεργασία των τριών σωματείων που απαρτίζουν τη Σύμπραξη Εκδοτών έχει αποδείξει τον τελευταίο χρόνο πως η σύμπνοια μεταξύ των εκδοτών αφαιρεί από όποιον "καλοπροαίρετο" εκπρόσωπο της πολιτείας το επιχείρημα της διάσπασης του χώρου και αποφέρει απτά αποτελέσματα στις νόμιμες διεκδικήσεις μας. Και μόνο το γεγονός ότι τα βιβλιοπωλεία υπήρξαν τα μόνα καταστήματα που εξαιρέθηκαν από το κλείσιμο των καταστημάτων λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, αποδεικνύει ότι "η ισχύς" βρίσκεται πράγματι "εν τη ενώσει". Θα ήταν ευχής έργον ο ΣΕΚΒ να συμμετέχει στη Σύμπραξη, ώστε το κοινό μέτωπο να περιλαμβάνει όλα τα σωματεία. Στην περίπτωση αυτή, οι διεκδικήσεις μας από την πολιτεία, που παραμένουν πολλές και σημαντικές, θα ήταν σαφώς πιο ισχυρές και αποτελεσματικές.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου τον Σεπτέμβριο δίνει τη δυνατότητα -μετά από 18 μήνες καραντίνας, απομόνωσης και εσωστρέφειας- στους εκδότες και τους συγγραφείς να παρουσιάσουν την παραγωγή τους, στο δε βιβλιόφιλο κοινό να έρθει εκ νέου σε επαφή με την εγχώρια και διεθνή εκδοτική παραγωγή. Εκπροσωπούμε μεγάλο αριθμό συγγραφέων, έχουμε γίνει αποδέκτες των αιτημάτων και των προσδοκιών τους, και κρίνουμε ότι όλες πλέον οι πλευρές επιζητούν τη φυσική επαφή με το βιβλίο. Δεν μας επιτρέπεται να απογοητεύσουμε καμία πλευρά -συγγραφείς και βιβλιόφιλο κοινό, χωρίς να παραγνωρίζουμε και τα δικά μας καλώς εννοούμενα συμφέροντα- και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα συμμετάσχουμε στη διοργάνωση.

Θέλουμε εντούτοις και πάλι να τονίσουμε ότι το ενιαίο μέτωπο των εκδοτών μπορεί να αποδώσει πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με λογικές "ιδιοκτησίας" ενός Φεστιβάλ ή ενός Παζαριού Βιβλίου, που αποσυσπειρώνουν τον κλάδο. Πιστεύουμε πως μόνο η ενότητα μπορεί να υπηρετήσει την προώθηση των αιτημάτων μας και, κατ' επέκταση, την ελληνική βιβλιοπαραγωγή. Στο πνεύμα αυτό, σας καλούμε να απαλείψετε τον διαχωρισμό των εκδοτών στην προκήρυξη του Φεστιβάλ Βιβλίου και να έχουμε το πρώτο απτό δείγμα συμπόρευσης όλων των σωματείων που εκπροσωπούν τους έλληνες εκδότες.